Ben Visser

Het gevaar van natriumchloride

Niemand heeft graag chemische rotzooi in zijn eten. Maar restaurants, fabrikanten van verpakt voedsel en fastfoodketens gebruiken wel degelijk bepaalde chemicaliën om “het voedsel op smaak te brengen”. Het grote gevaar van natriumchloride wat iedereen ontgaat.

Wat is natriumchloride?
Volgens wikipedia is natriumchloride een verbinding tussen de elementen Na (Natrium) en Cl (Chloor). Natrium is een explosief goedje als het in contact komt met water en kent vele toepassingen zoals voor de koeling van een motor. Chloor kennen we allemaal als het schoonmaakmiddel, maar tijdens de eerste wereldoorlog werd het gebruikt als gifgas in de loopgraven. Al met al geen middelen die je graag in je eten tegen wil komen. Als verbinding is natriumchloride goed oplosbaar in water, tot 360 gram kan volledig onzichtbaar worden opgelost.

Natriumchloride wordt gewonnen uit mijnen of door een proces dat “indampen” genoemd wordt.

Is het giftig?
Ja, absoluut! Onderzoek op ratten heeft een giftigheid gehalte van 3000mg/kg aangetoond. Ter vergelijking, je hebt ruim 4 keer zoveel Arsenicum (hoofdingrediënt pesticide) nodig om het zelfde niveau te halen!

Symptomen en gevaar
Een overdosis natriumchloride kan bij een gezond mens verschillende klachten opleveren, zoals een hoge bloeddruk, hartkloppingen en zelfs hart- en vaatziekten. De nieren zijn voornamelijk druk met het verwijderen van natriumchloride uit het lichaam. Mensen met nierafwijkingen of nierziekten zijn dan ook extra gevoelig voor natriumchloride en een overdosis kan dodelijk zijn!

Vervangers
Zeezout is een prima middel om het effect van natriumchloride in voedsel te compenseren. Het komt tenslotte zo uit de natuur. Maar let op, te veel zout is ook niet goed voor je!

Wat te doen?
Deel dit bericht, en Google vooral wat natriumchloride is en waar het inzit. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met wat je allemaal op het internet leest.