AMSTERDAM – Burgemeester Halsema heeft opgelucht gereageerd op de gerechtelijke uitspraak op de invoering van de JA/JA sticker. De positieve uitspraak maakt dat ongeadresseerde reclamefolders enkel nog met expliciete toestemming mogen worden bezorgd. “Deze uitspraak is een stap in de goede richting op vrijwel alle uitdagingen die Amsterdam staat te wachten” aldus een uitzinnige burgermeester van de hoofdstad.
Sociaal-economische doelstellingen dichterbij
Naast de problemen met de Amsterdamse afvalverwerking zorgt de uitspraak voor de rechter voor vooruitgang op verschillende vlakken in de hoofdstad. “Amsterdam heeft altijd een voortrekkersrol gehad op sociaal economisch gebied, en de rest van Nederland volgde daarin” aldus een woordvoerder van de gemeente. Huizenprijzen, criminaliteitscijfers, drugsgebruik. Enkele voorbeelden waar Amsterdam mijlenver voorloopt op de rest van Nederland. “Deze positie lijkt ijzersterk, maar zonder ontwikkeling kan de stad zomaar ingehaald worden door steden als Eindhoven, Rotterdam of Den Haag, het folderverbod moet ons helpen onze positie te versterken.
Groei jeugdcriminaliteit stagneert
De Amsterdamse jeugd kiest steeds vaker voor een bijbaan in de reguliere sector, terwijl Amsterdams grootste sector, georganiseerde misdaad, zit te springen om handen. “Recent liet mijn zoon nog zien dat een stap naar de criminaliteit al heel laagdrempelig kan met een nepwapen en een brandblusser. Maar het beeld is ontstaan dat de Amsterdamse onderwereld alleen nog liquidaties pleegt.” Door een beroepsgroep in de vorm van folderbezorgers nu meer tijd te geven hoopt de burgemeester weer een extra boost te geven aan Amsterdams grootste sector.
Nog niet iedereen betaalt mee
Een stad als Amsterdam vraagt continu nieuwe investeringen. Een project waarin niet hoeft worden geïnvesteerd, levert ook niets op lijkt de visie van de gemeenteraad. Kijk naar projecten als de Noord-Zuid lijn en de verbrandingsovens. Om die investeringen gaande te houden dienen Amsterdammers de portemonnee te trekken. “Folders houden een cultuur in leven dat er in Amsterdam iets te besparen valt. Dat is zonde, want eigenlijk is in Amsterdam gewoon alles duur. Door afscheid te nemen van de folder kunnen we ook die wijken waar op de centen gelet wordt gaan vullen met spenderende yuppen.”