Ben Visser

De Prius

Naar mijn mening een van de lelijkste auto’s aller tijden. De Prius. Het hybride slagschip van Toyota waar sinds de jaren 90 het hart van menig GroenLinkser harder van gaat kloppen. En toen de Prius nog een van de weinige hybride auto’s was, begreep ik dat ook wel. Ik begreep ook het model. Hij moest opvallen, en als je niet een dure auto wilt maken die opvalt, moet je een lelijke maken. En wat dat betreft hebben ze het goed gedaan. Hij valt op, er zijn zelfs andere merken geweest die het model kopieerden om hun hybride in the huisvesten. Dat je zo’n 10 jaar geleden in een Prius wilde rijden als echte groene ridder begrijp ik dan ook heel goed. Maar tegenwoordig? Er worden tal van prachtige hybride auto’s gebouwd. Echte auto’s. Je kunt zelfs 100% elektrisch rijden met de prachtige Tesla. Welke behoefte heb je dan nog om in zo’n lelijk apparaat rond te rijden?

Zelfs Femke Halsema vond dat ding zo lelijk dat ze haar Prius na alle campagnes weer inruilde voor een echte benzineslurper. Femke, de groene heldin van de 2e kamer kan zelfs de schijn niet hoog houden. En toch verkoopt de Prius nog. 340.000 modellen gebouwd in de afgelopen 2 jaar worden teruggeroepen vanwege een fout in de parkeerrem. Dat die fout er in zit interesseert me niet zo heel veel, maar dat er dus 340.000 modellen gebouwd zijn en vervolgens ook verkocht verbaasd me. Er zijn dus 340.000 mensen die graag groener zijn dan Femke. Die bereid zijn gevonden om een aantal jaar voor lul te rijden om marginaal beter te zijn voor het milieu. Mensen die bij de Toyota-dealer hard op zonder gêne zeiden: “Doe mij maar een Prius” en daar vervolgens ook nog voor betaalden…

Het is een stukje geniale marketing van Toyota, dat het lukte. Een auto die lelijk is, onpraktisch in zijn klasse en niet eens zo groen als zou kunnen en nog steeds is het ding synoniem voor de groene revolutie. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut voor vergroening. Maar ik houd ook van mooie auto’s. Het liefst met een 6 of 8 cilinder van +3.5 liter. Dit hoeft natuurlijk niet per sé, ik zou anders ook graag in een volledig elektrische Aston Martin willen rijden, maar ja, die is nog niet op de markt, dus ben ik in mijn dromen veroordeeld tot het pompstation. Want betalen kan ik het vooralsnog niet. Maar juist omdat ik geen benzineslurpende supercar kan betalen denk ik zeker 3x na over een Prius. Ik denk dat deze mensen vast zitten in hun droom, en volledige gedesillusioneerd vervolgens zeggen, doe dan dat lelijke ding maar.

Geschreven door een Citroën C4 Cactus-eigenaar.