Ben Visser

#jesuischarlie

Stem hier op mijn blog: http://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d7y2

Vandaag is de democratie en de vrijheid van meningsuiting in Europa wederom aangevallen. Dit doet mij denken aan een misplaatste quote die toegedicht werd aan Voltaire: ‘Monsieur l’abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire.’ of in het Nederlands ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen.’

Figuren als Geert Wilders spreken nu van “oorlog” en ik hoor veel mensen roepen dat we terug moeten slaan. Behalve dat ik ten alle tijden geweld afkeur komt de vraag bij mij op: “Wie dan?”. Wie is deze vijand? Geert Wilders zal zeggen dat de Islam het is. Maar dat geloof ik niet. In mijn ogen zijn het 3 psychopaten die hun geloof als goedkope smoes hebben misbruikt om hun moordlust te stillen. De Islam is niet slecht, en Moslims zijn dat ook niet.

Dit is geen betoog voor de Islam, maar voor iets anders. De vrijheid van meningsuiting, tegen geweld. Geweld is een probleem en geen oplossing. Wij moeten samen gaan staan, met al onze verschillende meningen en ideeën. We moeten het hartgrondig met elkaar oneens zijn. Wij moeten vol onbegrip elkaars standpunten aanhoren en onze eigen standpunten met pen en woord verdedigen. En dan elkaar aankijken, zonder angst, wetende dat we het nooit eens worden, maar in vrede leven.

Laten we in alles waarin we het oneens zijn 1 regel met elkaar afspreken, “Zelfs al haat ik wat u zegt, ik zal met de macht die de pen mij geeft mijn leven geven om uw recht om het met mij oneens te zijn verdedigen.”

Mijn gedachte gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Parijs. Ik wens hen alle kracht en troost toe die zij in deze moeilijke tijden nodig hebben.